Koulutus kunniaan ikäihmisten hoidossa
Henkilöstömitoituksen nostaminen 0,7 on erittäin hyvä asia, sillä ympärivuorokautisessa hoidossa ja hoivassa olevien ikäihmisten kuntoisuus vaatii vähintäänkin tämän, usein tarvitaan enemmänkin. Hoitoon ja hoivaan ja siellä mielekkään elämän toteuttamiseen saa mielellään osallistua moniammatillinen henkilökunta. Myös vapaaehtoiset toimijat ovat tärkeitä, mutta koulutettujen hoitotyöntekijöiden määrästä ei voida tinkiä. Suurin osa ympärivuorokautisessa hoidossa ja hoivassa olevista ikäihmisestä on muistisairaita ja heidän toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä hoito vaatii ammattitaitoa.
Muistisairaan kokonaistilanteen arvioiminen vaatii riittävän laaja-alaista koulutusta. Esimerkiksi muistisairaan ollessa levoton, ahdistunut tai aggressiivinen on pystyttävä pohtimaan laaja-alaisesti syitä käyttäytymiseen: onko kysymyksessä infektio, uuden lääkkeen aiheuttama sivuvaikutus, pelko, kipu, kohtaamiseen liittyvä haaste tai koti-ikävä. Jos ammattitaitoa ei ole, ryhdytään liian usein käyttämään rajoittavia toimenpiteitä ja valitettavan usein myös rauhoittavia lääkkeitä. Rajoittavat toimenpiteet heikentävät elämänlaatua ja rauhoittava lääkitys voi tehdä muistisairaasta vuodepotilaan.
Sairaanhoidollista osaamista tarvitaan myös lääkityksen toteuttamiseen ja seurannan arviointiin. Myös kivun hoito vaatii osaamista. Muistisairas ei pysty välttämättä kertomaan kivustaan ja vaatii ammattitaitoa huomata mahdollinen kipu. Kivun hoito ja lääkityksen vaikutusten arviointi on vaativaa. Laadukas saattohoito ilman sairaanhoidollista osaamista on melko mahdotonta. Monta turhaa päivystyskäyntiä voidaan välttää, jos hoitoyhteisössä on riittävästi sairaanhoidollista osaamista.
Lopuksi haluan tuoda esille huoleni siitä, että näyttöön perustuva hoitotyö toteutuu tällä hetkellä huonosti ikäihmisten hoidossa. Toimintamallit ja hoitomenetelmät perustuvat pitkälti ”meillä on aina tehty näin” – malliin. Toiminnan perustana tulisi kuitenkin mahdollisuuksien mukaan olla riittävä näyttö. Näytön käyttöön ottoon tarvitaan asian osaavia ja siihen riittävän koulutuksen saaneita henkilöitä eli juuri sairaanhoitajia.
Toivottavasti henkilöstömitoituksen rinnalla organisaatioissa on viisautta ja ymmärrystä varmistaa se, ettei säästösyistä lähdetä tinkimään työntekijöiden ammattitaidosta ja osaamisesta.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala lehdessä 28.11.2019.