Poliittinen tilannekatsaus
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 19.11.2015)
SDP:n gallup-kannatuksen nousu ja Perussuomalaisten kannatuksen lasku on tapahtunut historiallisen nopeasti. Tähän voidaan tunnistaa ainakin kaksi syytä.
Ensinnäkin hallituksen toimet ovat olleet kovin poukkoilevia ja ihmiset ovat kokeneet ne epäoikeudenmukaisiksi. Aloitteita tulee ja sitten niitä vedetään pois. Monet aloitteet ovat olleet erittäin huonosti valmisteltuja ja niissä on ollut jopa suoranaisia virheitä. Perussuomalaisten toiminta hallituksessa on ollut suuri pettymys monelle puoluetta äänestäneelle.
Toiseksi sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän toiminta on ollut aktiivista ja siitä olemme saaneet myös paljon positiivista palautetta. Viestistämme ollaan kiinnostuneita ja vaihtoehtomme herättää suurta mielenkiintoa. Esimerkiksi vaihtoehtobudjettimme julkaisemista odotetaan. Eduskunnassa asiasta käydään keskustelu marraskuun viimeisellä viikolla. Hyvää ja aktiivista toimintaa on jatkettava ja sosialidemokraattista politiikkaa on tehtävä myös kuntatasolla, valtuustoissa ja lautakunnissa. Nyt on myös oikea aika rekrytoida uusia kuntavaaliehdokkaita.
Hallitus hehkuttaa, että sote-ratkaisu on saatu aikaan, mutta paljon on vielä epäselviä asioita. 18 itsehallintoaluetta, 15 sotealuetta ja 12 päivysaluetta. Sitten on vielä kunnat ja valtion tiukka ohjaus. Tämä ei vaikuta kovin selkeältä. Hyvin erilaisia näkemyksiä hallituspuolueiden edustajilla on myös siitä, mitä valinnanvapaudesta sovittiin. Kokoomus kertoo, että nyt sovittiin ’raha seuraa potilasta’ – mallista, mutta useampi keskustalainen on minulle selittänyt, että ei sellaisesta sovittu. Luulen, että asiat eivät ole vielä niin selviä kuin mitä halitus ulospäin yrittää viestittää. Onneksi meillä Pohjois-Karjalassa Siun-sote ratkaisun myötä voidaan oman mallin kehittelyä jatkaa. Teimme maakunnassa viisaasti päättäessämme asiasta jo nyt.
Hallituksen ’pakkolakiesitykset’ lähtivät viime viikolla lausuntokierrokselle. Olen todella pahoillani siitä, ettei hallitus jääräpäisyydessään perääntynyt tässä asiassa. Näillä pakkolakiesityksillä vaarannetaan sopimusyhteiskunnan olemassaolo ja myös työmarkkinarauha. Näiden esitysten taustalla ei myöskään tunnu olevan minkäänlaista arvioita vaihtoehtoiskustanuksista. Esimerkiksi ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus voi tulla yhteiskunnalla todella kalliiksi, jos ihmiset tulevat sairaana työpaikalle sairastuttamaan koko työyhteisön. Pakkolakipaketin vaikutus Suomen kilpailukykyyn ja sitä kautta työllisyyden parantumiseen on pakkolakipaketin valmistelleiden virkamiestenkin mukaan hyvin epävarmalla pohjalla.
Pääministeri Sipilällä ei tunnu olevan minkäänlaista ymmärrystä tai osaamista asioiden yhdessä sopimisesta. Maata ei johdeta kuten liikeyritystä. Pääministeri Sipilän olisi se lopultakin ymmärrettävä. Kuvaavaa on, että oikeistohallituksen toimintatavoista ovat kerenneet ärähtämään jo moni arvostettu toimija.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Puoluehallituksen jäsen